Лош цитологичен резултат и необходимост от конизационна хирургия [Съвет на експерта]

Бих искал да попитам за необходимостта от извършване на процедурата за конизация, т.е. вземане на проби от цервикалния диск с резултат PAP IVa и наличието на HPV вирус. Бих искал да отбележа, че преди това диагностицирах група IIID, която се подобри до II два пъти (приемах добавки за укрепване на имунната система). Може ли резултатът от IVa също да се подобри спонтанно или е малко вероятно? Бих искал да добавя, че изследването на колпоскопия не показва големи аномалии (TZ тип 2). Вече имам уговорка за процедурата, но се страхувам от последиците от нея, свързани с трудности при забременяване и възможни спонтанни аборти. В същото време съм наясно с рисковете. Гарантира ли подобна процедура премахването на HPV от тялото?

Конизацията не гарантира премахване на вируса. Това е отстраняване на фрагмент от шийката на матката. Ако имате някакви съмнения, трябва да говорите и с лекуващия си лекар, но четвъртата цитологична група се появява в случай на поне предраково състояние. Само хистопатологичното изследване ще покаже дали лезията е отстранена в границите на здравите тъкани и какъв е етапът на лезията. След този тест ще бъде известно дали сте здрави или се нуждаете от допълнително лечение.

Не забравяйте, че отговорът на нашия експерт е информативен и няма да замести посещението при лекар.

Барбара Гжехоциньска

Асистент в Катедрата и клиниката по акушерство и гинекология в Медицинския университет във Варшава. Приемам частно във Варшава на ул. Krasińskiego 16 m 50 (регистрацията е достъпна всеки ден от 8 до 20 часа).

Тагове:  Красота Разгледайте Новини 

Интересни Статии

add
close